Skip to content Skip to footer

De kostganger

x

Zoals elk wezen word ik geboren.Van niets word ik iets. Van offline naar online. Sommigen noemen het een wonder. Ik stel: het gebeurt gewoon. Ontelbare keren per dag. Hoe je het ook noemt of benoemt, je bent.

Ik ontwaak in een warme omgeving. Debiotoop van mijn soort. Hier voel ik mij thuis.Hier kan ik mij ontwikkelen. De eerste gewaarwording is een aangename. Dat isvoorbestemd. Ik zoek me een comfortabel plekje, een wiegje van genot. Daar kan ikmezelf zijn, mezelf worden, langzaam groeien. Ik nestel me in mijn eerste thuis.Ontspannen en vol verwachting. Het is een begin. De geboorte van het onverwachte. Dekiem van het leven. Of juist niet. Het hangt ervan af hoe je het bekijkt.

En zo belanden we in fase twee. Eén cel worden er twee. Twee vier. Celdeling zorgt voorgroei. Microscopisch klein word ik iets minder microscopisch klein. Ik ben nog maar eenminiskuul deeltje van wat ik ooit zal zijn. Aanvankelijk is het tempo laag en onopvallend.De vermenigvuldiging volgt wiskundige wetten. Maar hoe meer er gedeeld wordt hoesneller het proces verloopt. Nu ben ik nog kleiner dan klein. Niemand merkt iets. Ikbesta niet voor de ander. Ik voel er ook de behoefte niet toe om me te manifesteren, losvan het feit dat ik vooralsnog de kracht ertoe ontbeer.

Hulp heb ik niet nodig. Ik ontwikkel me zelfstandig, zorg voor eigen bloed. Ik ben eenflinke vent in het diepst van mijn gedachten. Matuur voor mijn leeftijd, gewiekst engedreven. Ik weet dat ik tot grootse dingen in staat ben. Geduld bouwt de wereld op. Erkomt een dag dat ik alle aandacht naar me toetrek, niet meer onopgemerkt voorbij ga.Dat ik onrust zaai en paniek uitlok. Dat men mij niet meer negeren kan. Dat menvertwijfeld uitroept: ik wist niet dat je er was. De planning staat op punt.

Ik ben een Rambo in het diepst van mijn gedachten. De missie bepaalt mijn bestaan. Ikweet: ik ben sterk. Hoe sterk moet nog blijken, want de tegenstand is geslepen. Maar datben ik ook. Ik ontstond door deling en aanwas, maar opereer graag in verspreideslagorde. Of kan afsplitsingstechnieken toepassen. Dat is strategie.

Op een dag wordt over mijn lot beslist, maar tegelijk over dat van een ander. Een grotergeheel, maar tegelijk kwetsbaarder. Een wezen dat mij onbewust warmte, geborgenheiden zorg schonk. Met gulle graagte. Een ontevreden gastheer nu. De openbaring leidt nietnoodzakelijk tot verlossing. Het standpunt bepaalt de visie.

Wie is het sterkst: de kostganger of de remmende factor? De ongenode gast of hetscalpel?
Vast staat: voor een van beiden valt het doek.

Reageer hier